previous arrow
next arrow
Slider

NAZIV PROJEKTA

POSLOVNI CENTAR SOPOT

 

PROGRAM

POSLOVNO 

 

STATUS

Natječaj / 1. Nagrada  2011

Projekt  2012

       

LOKACIJA

Utrine, Zagreb

 

PROJEKTNI TIM

Hrvoje Bakran, zajedno s Urbane tehnike d.o.o.

 

OBUHVAT

5.475 m2

 

BRUTO POVRŠINA

28.089 m2

 

KLIJENT

POSLOVNI CENTAR SOPOT d.o.o.

NAZIV PROJEKTA

POSLOVNI CENTAR SOPOT

PROGRAM

POSLOVNO

STATUS

Natječaj/ 1. Nagrada  2011

Projekt  2012

LOKACIJA

Utrine, Zagreb

PROJEKTNI TIM

Hrvoje Bakran, zajedno s Urbane tehnike d.o.o.

OBUHVAT

5.475 m

BRUTO POVŠINA

28.089 m2

KLIJENT

POSLOVNI CENTAR SOPOT d.o.o.

Osnovni koncept je klasičan – jednostavna staklena, u plohi strukturirana prizma koja manipulira svojim kontekstualnim značajem. 

Urbanističko viđenje zgrade ispred siluete grada proizlazi iz kretanja duž Avenije Većeslava Holjevca. Orijentacija volumena u odnosu na rubne avenije proizlazi iz analize šireg konteksta – položaj koji  osim toga omogućava cjelovitiji pogled na Zagreb. 

Nadalje,  zadani program traži dodatno potenciranje značaja prostora donjih etaža: -0, +-0, +0.

Osnovni alat je maksimalno javni i prohodni prostor prizemlja i formiranje „trga / atrija“ – površine dostupne svima i uvijek iz svih smjerova. Zajedno sa svim potrebnim jezgrama predstavlja mrežu ulica unutar građevine, prostor komunikacije, susreta ili trgovine.

Budući da su planirani korisnici nepoznati, namjera je da se pojedini programski sklopovi smjeste na način da im se osigura primjeren položaj i mogućnost kvalitetne organizacije vlastitih jedinica uz naglasak na komunikacijama.

Sadržajno je poslovna zgrada oblikaovana kao četiri zasebna prizmatična volumena unutar staklene opne. Volumeni mogu po potrebi predstavljati zasebne poslovne jedinice, a mogu se i međusobno jednostavno spajati po horizontali i/ili verikali.

Ono što omogućuje maksimalnu fleksibilnost u organizaciji prostora su komunikacije – trake koje razdvajaju osnovne jedinice ali svojim položajem omogućuju da budu i integrirane u poslovne cjeline nekog većeg formata. Komunikacijske trake su ujedno i svojom podnom plohom minimalizirane kako bi po vertikali osigurale prodore svjetlosti i doprinjeli boljoj radnoj kvaliteti u dubini prostora.

Predviđena je dvostruka fasada koja se sastoji od dvije ovojnice između kojih je ventilirana zračna šupljina u cilju postizanja veće energetske učinkovitosti razmjenom energije između okoliša i zgrade